BRZO IZGUBITE 5 KG PRAVIM TRENINGOM
IMG_1056

Mršavljenje je veoma osetljiva tema medju ljudima koji žele da budu fit. Pre nego što odgovorimo na pitanja: “Koliko će uzeti da izgubim 5 kg?” i “Kako mogu to da uradim?”, moramo da objasnimo nekoliko činjenica. Balans izmedju energetskog unosa (npr. hrana i pića) i energetske potrošnje (npr. fizička aktsivnost, razni sportovi) utiču direktno na telesnu težinu. Prostom matematikom, kada je energetski unos veći od energetske potrošnje, tada dobijmo na kilaži i obrnuto. Posledično, samo treba da smanjimo energetski unos i da povećamo fizičku aktivnost. Ljudi često pogrešno primenjuju nekontrolisanu hipo kaloričnu ishranu i povećavaju nivo fizičke aktivnosti da bi brzo izgubili na težini.
Problem koji se javlja ovim načinom je da izgubljena težina nije samo u masnim naslagama. Da bi izgubili samo masne naslage, ishrana i fizička aktivnost moraju da budu izbalansirani na najbolji način. Kako bilo, gubljenje masti je teško, zato što telo smatra masno tkivo izvorom energije i čini sve da ga sačuva.
Balansirana ishrana i dovoljan nivo fizičke aktivnosti dopušta individui da značajno izgubi na težini, čak 75 - 80 % svojih masnih naslaga. Na drugoj strani, ne tako balansirana dijeta, kombinovana sa neprihvaćenom fizičkom aktivnošću, izaziva da gubitak težine bude izražen u gubljenju mišićnog tkiva. Štaviše, kada telo izgubi 1 kg mišićnog tkiva, metabolizam tela se povećava za 40 Kcal po kilogramu težine. Zapravo, nakon prvog gubljenja težine, kada se individua vrati “normalnoj dijeti” njihova težina ce se naglo povećati zbog “niskog metabolizma”. Iz ovog razloga, tajna gubljenja masnih naslaga leži u uzimanju različitih svojstava masnog i mišićnog tkiva. Masti su neaktivno tkivo sa ciljem da budu energetska rezerva, dok su mišići aktivno tkivo koje koristi energiju. Tako da, održavanje i povećanje mišićne mase je jako važno iz razloga što tada ubrzavamo metabolizam tela i sagorevamo masti